Фестиваль науки - 2023

Science Festival 2023

12 травня 2023 року в рамках Фестивалю науки – 2023 за ініціативи завідувача кафедри германської філології, доктора філологічних наук, професора Махачашвілі Р.К. було проведено Міжнародний науковий вебінар "Страх і деспотизм в Європейській політичній літературі".

Спікером виступав професор кафедри італійських студій Школи мов, літератури, лінгвістики та культури Університету Калгарі, доктор філософії (Канада) – Карло Ілюмінаті.

У ході вебінару було розкрито такі питання:

  1. Стилістика страху в текстах Монтескьє;
  2. Метафори влади у трактаті "Князь", Ніколо Макіавеллі;
  3. Європейська політична традиція та демократичні цінності як тло розгортання війни України
    проти деспотії.

Почесним гостем міжнародного заходу став Директор Інституту Італійської культури Данте Аліг'єрі при Посольстві Італії – д-р Едуардо Крізафулі. Були присутніми на Міжнародному вебінарі представники академічної спільноти з університетів багаьох країн світу, зокрема: Тор Вергата (Рим, Італія), Верона, Палермо, (Італія), Калгарі (Канада), Берлін (Германія), Відень (Австрія), а також студенти, аспіранти, докторанти і вчені Університету Грінченка.

По закінченню змістовної лекції відбулася жвава наукова дискусія. Говорили про те, наскільки Монтеск'є та Макіавеллі співвідносяться в своїх політичних поглядах до Джона Локка та Томаса Гоббса; як чесноти корелюють з принципом влади та сили, а також чому політичні філософи часів Монтеск'є говорили про чесноти, а сучасні політичні філософи про це не говорять, а говорять виключно про силу та владу; про те наскільки перетинаються чи накладаються одне на одного справедливість та правдивість тощо.