Нарада членів Асоціації іспаністів України

22.03.2023 року за ініціативи Посольства Іспанії в Україні відбулася важлива для розвитку української іспаністики подія: онлайн-нарада членів Асоціації іспаністів України з представниками найповажніших інституцій, які опікуються вивченням, розповсюдженням та дослідженням іспанської мови поза межами Іспанії. У зустрічі взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Rоролівства Іспанії в Україні пан Рикардо Лопес-Аранда, Радник посольства пан Хав'єр Фуентес, Директор Інституту Сервантеса у Варшаві пан Абель Мурсія, представники іспанського Міністерства Закордонних Справ, Європейського Союзу та Співробітництва та інших організацій. З української сторони були запрошені Президент Асоціації Іспаністів України професор Олександр Пронкевич, відомий дипломат та перекладач Сергій Борщевський та колеги-іспаністи з університетів Києва, Харкова, Львова та Одеси. Наш університет одноосібно мав честь представляти ЗВО Києва: в нараді взяла участь завідувачка кафедри романської філології та порівняльно-типологічного мовознавства Юлія Підіпригора. 

Зустріч була присвячена нагальним стратегічним питанням розвитку іспанської мови в Україні. У результаті двосторонньої дискусії було окреслено низку можливих проєктів із сприяння розвитку  викладання іспанської мови в українських університетах та закладах середньої освіти, зокрема проведення відкритих курсів підвищення кваліфікації для викладачів, розширення викладання іспанської як мови наукової комунікації, можливості впровадження дистанційної форми роботи для лекторів Іспанської Агенції Міжнародного Співробітництва з питань Розвитку (AECID), і навіть у перспективі відкриття в Україні Інституту Сервантеса.

Ми безмежно вдячні іспанським друзям за безпрецедентну підтримку і можливість спільно працювати над реалізацією цікавих науково-освітніх проєктів у майбутньому. Разом - сила!

Narada ispanistiv