Вебінар "Академічний плагіат: як виявити та усунути"

Вебінар "Академічний плагіат: як виявити та усунути"

13 жовтня 2022 року на Факультеті романо-германської філології відбувся вебінар "Академічний плагіат: як виявити та усунути" (спікер - доктор філологічних наук, завідувач кафедри германської філології Русудан Махачашвілі).

У вебінарі взяли участь більше 60 студентів, магістрантів, аспірантів факультету та інших підрозділів, а також діючі дослідники факультету. Слухачі мали змогу познайомитися з оновленими типологіями плагіату наукових матеріалів та даних, розібрати в режимі реального часу принципи роботи актуальних цифрових інструментів автоматизованого  цитування та формування бібліографії дослідження (на основі відкритих та закритих репозиторіїв, наукометричних баз даних, цифрових платформ авторитетних наукових видавництв, академічних соціальних мереж та асинхронних агрегаторів бібліографії). Також, учасники на конкретних прикладах розібрали засади аналізу тексту програмами перевірки на плагіат на основі нейронних мереж інституційного та відкритого (хмарного) типу.

Окремою темою обговорення були нові, значно інтенсифіковні вимоги до цифрової грамотності та цифрових навичок процесування та створення текстів, що висуваються до студентів та дослідників, особливо - дослідників-гуманітаріїв. За результатами вебінару виникла та була підтримана ідея започаткувати постійнодіючий "Лекторій цифрової гуманітаристики".

Переглянути презентацію виступу можна за цим посиланням.