Творча зустріч із Юрієм Андруховичем

5-го квітня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка за підтримки Факультету романо-германської філології і кафедри романської філології та порівняльно-типологічного мовознавства відбулася творча зустріч зі сучасним класиком української культури – поетом, прозаїком, перекладачем, Патріархом Бу-Ба-Бу – ЮРІЄМ АНДРУХОВИЧЕМ. Організатором та модератором зустрічі виступила викладач кафедри романської філології та порівняльно-типологічного мовознавства Бахтіна Анна Олегівна.

Під час зустрічі говорили про творчу лабораторію перекладача. Ю. Андрухович розповів про власні переклади трагедій В. Шекспіра, про мову англійського драматурга, про неможливість відступати від форми тексту: «Де у Шекспіра в п’єсі проза, там і в перекладі має бути проза; де поезія, там і в перекладі поезія» (Ю. Андрухович). Також говорили про перекладацькі стратегії Патріарха у перекладах Б. Шульца та О. Мандельштама, не оминаючи фундаменту перекладу – ритму й ментальності, їх збереження чи втрати. А відтак згадали про український шіболет «паляниця» і, звичайно, про бавовну. Ю. Андрухович є найвпливовішим репрезентантом української культури за кордоном, а тому важливо було почути від Майстра про розуміння і сприйняття західною аудиторією таких термінів, як «путінферштеєр» та «рашизм».

Важливою частиною заходу був діалог модератора та письменника про переклади творів самого Ю. Андруховича, які перекладені й перекладаються більше ніж 20-ма мовами світу. Принагідно привітали автора із недавнім виходом книжки «Лексикон інтимних міст» у перекладі іспанською мовою, з німецькомовним перекладом роману «Радіо Ніч» та з «Московіадою» у перекладі норвезькою мовою.

Понад 2,5 години спілкування з українським класиком вразило й захопило публіку, наприкінці із зали звучали фахові питання стосовно перекладів. Декан Факультету романо-германської філології Якуба Валентина Володимирівна відзначила, що зустріч була теплою, професійною, інформаційною і щирою.

Факультет романо-германської філології щиро дякує Майстру слова Ю. Андруховичу за незабутню зустріч, важливі слова, цікаві історії й приклади.